Sıkça Sorulan Sorular

SIKÇA SORULAN SORULAR

Mikrobiyal Gübreler

Mikrobiyal Gübre Nedir?

Mikrobiyal gübre, toprakta bulunan ve bitkiler için faydalı olan bakteri, alg ve mantarların, biyoteknoloji uzmanları tarafından çoğaltılması ve gübrelemede kullanılabilir hale getirilmesiyle elde edilir. Mikrobiyal gübrenin organik tarımda kullanılmasının en temel nedeni ise kimyasal içermemesidir. 

Neden Mikrobiyal Gübreler Kullanılmalı?

Toprakta yaşayan binlerce mikroorganizmayı daha etkin kullanmak, onlardan bitkisel üretimde yararlanmak için kullanmalıyız. Nasıl mı; Havadaki azotun toprağa bağlanması, bitkinin alamadığı fosforu alınabilir forma dönüştürmesi ve potasyumu çözmesi için kullanmalıyız.
Bitkisel üretimde kullandığımız fazla kimyasal gübreler hem çevre hem de insan sağlığı için risk teşkil etmektedir. Toprak mikrobiyal topluluğunun yapısı aşırı kimyasal kullanımı ile bozulduğunda faydalı mikroorganizmaların sayısı azalır, bu da toprak ekosistem fonksiyonlarının bozulmasına, patojenlerin çoğalmasına ve sonuç olarak bitki büyümesi üzerinde olumsuz etkilere yol açar. Toprak mikroorganizmalarının çeşitliliği ve bolluğu toprak verimliliğinin önemli göstergeleridir. Topraktaki faydalı mikroorganizmaların sayısının artırılması, bitki büyümesini ve gelişmesini etkili bir şekilde destekleyebilir. Mikrobiyal gübrelerin uygulanması yalnızca bitki kökleri çevresinde yeni mikrobiyal toplulukların oluşumunu teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda toprağın ekolojik ortamını da iyileştirir. Bu nedenlerle temiz bir çevre sürdürülebilir bir tarım için Mikrobiyal ürünler kullanmalıyız.

Mikrobiyal Ürünlerin Kullanım Alanları Nedir?

Mikrobiyal gübreler, tarla bitkilerinden sebze ve meyve yetiştiriciliğine, orman ağaçlarından süs bitkilerine kadar geniş bir yelpazede kullanılabilir. Ayrıca organik tarımda da önemli bir yer tutarlar. Topraksız tarımda, seracılıkta ve örtü altı alçak tünellerde rahatlıkla kullanılır.

Mikrobiyal Gübrenin Faydaları Nelerdir?

Doğa dostu olarak tanımlayabileceğimiz mikrobiyal gübre, kimyasal gübreler ile kıyaslandığında birçok yönden üstün ve en önemlisi sağlıklıdır. Mikrobiyal gübrenin faydaları ise şöyle sıralanabilir:

• Toprak Mukavemetini ve Verimi Artırır
Mikrobiyal gübre, bitkilerin için faydalı olan bakterileri aktive ederek toprağın gücünü artırır. Aynı zamanda artan besin yoğunluğu, bitkinin gübreyi çok daha verimli bir şekilde kullanmasına yardımcı olarak mahsullerin verimini artırır.
• Maliyet Avantajı Sağlar
Kimyasal gübrelerin aksine mikrobiyal gübrenin sağlam bir mahsulü muhafaza etmek için potansiyel olarak zararlı pestisitlerle birlikte kullanılması gerekmez. Bu durum, maliyet, işçilik ve zaman açısından önemli ölçüde tasarruf edilmesini sağlar. Mikrobiyal gübre, kimsayal gübre kullanımına olan ihtiyacı da azaltır. Bu da mikrobiyal gübrenin sağladığı maliyet avantajlarından bir diğeridir.
• Üretkenliği Artırır..
Mikrobiyal gübre yalnızca mahsul verimini artırma ve pestisit ihtiyacını azaltma potansiyeli sunmakla kalmaz. Aynı zamanda uzun süreli kimyasal gübre kullanımına, toprağın kendisine uygulanan kimyasallarla aşırı doygun hale gelmesine ve zamanla topraktaki biyoçeşitliliğin sınırlanmasına bağlı olarak üretkenlikte meydana gelebilecek düşüş riskini de ortadan kaldırır.
• Erken çimlenmeyi Destekler..
Fitohormon olarak da adlandırılan bitki hormonları, bitkilerin büyümesini düzenlerler ve arttıklarında kök boyutu ve kök yapısı üzerinde olumlu etkiler gösterirler. Bu hormonlar bakteriler ve mantarlar tarafından üretilir. Bakteri ve mantarların çoğaltılmasıyla elde edilen mikrobiyal gübre de bitkilerdeki hormonları artırarak erken çimlenmeyi destekler ve bitki köklerini güçlendirir.
Mikrobiyal fitohormonlar çimlenmeyi destekler.
• Bitki stresini önler..
Yetiştiricilerin temel sorunları arasında yer alan bitki stresi, sıklıkla mahsulun seradan tarlaya taşınması sırasında meydana gelir. Bitki stresini önlemede en etkili yöntemlerden biri ise pestisit kullanımını azaltmaktır. Mikrobiyal gübre, kimyasal gübre gibi pestisit kullanımı gerektirmediğinden bitki stresini önemli ölçüde önler.

Mikrobiyal Gübre Nasıl Kullanılır?

Mikrobiyal gübre, tarımsal ürünlerde, meralarda, meyve ve sebze bahçelerinde, fidecilik ve çiçekçilikte kullanılabilir. Mikrobiyal gübrenin kullanıma hazırlanması için her 100 gramlık toz formunun 1 litre su ile karıştırılması gerekir. Böylece konsantre bir ürün elde edilir. Bu ürünü elde ederken önemli olan kesinlikle şebeke suyu kullanılmamasıdır. Mutlaka kuyu suyu veya kanal sulama suyu ile karıştırılması ve kullanılmadan önce çalkalanması gerekir. Mikrobiyal gübreler böcek ilacı ile birlikte kullanılabilir. Ancak mantar ilaçları, bakırlı preparatlar ve klorlu su ile birlikte kullanılmamalıdır.

Mikrobiyal gübrenin uygulanma yöntemleri ise zamana, yere ve mahsulun türüne göre değişiklik gösterir. Yöntemler; tohum kaplama, toprak uygulaması, yaprağa uygulama, fide bandırma ve damlama olarak çeşitlilik gösterir.

Mikrobiyal Gübre Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Mikrobiyal gübre kullanmanın avantajları arasında toprak verimliliğini artırma, bitki hastalıklarıyla mücadelede etkili olma, stres faktörlerine (abiyotik-biyotik) direnç sağlama, daha sağlıklı bir bitki gelişimi ve topraktaki zararlı kimyasalların azaltılması sayılabilir.
Mikrobiyal gübrenin uygulanma yöntemleri ise zamana, yere ve mahsulun türüne göre değişiklik gösterir. Yöntemler; tohum kaplama, toprak uygulaması, yaprağa uygulama, fide bandırma ve damlama olarak çeşitlilik gösterir.

Mikrobiyal Gübre Doğal Çevreye Zararlı mıdır?

Mikrobiyal gübrelerin doğal çevreye ve toprak yapısına zararlı olmadığı bilinmektedir. Organik yapısı nedeniyle toprağı ve bitkiyi kesinlikle olumsuz etkilemez.
Biyolojik Ürünler Geliştiren Akıllı Bakteri Teknolojisi

Ürünlerimiz Hakkında

BAC-IMET

Ülkemiz topraklarından izole edilmiş ve Akıllı Bakteri Teknolojisi ile üretilmiş Bacillus nitratireducens suşlarını içeren sıvı mikrobiyal gübredir.
*Siderofor üretimiyle demir ve magnezyum bağlar.
*Azot fiksasyonuna katkı sağlar.
*Fosfat çözünürlüğünü artırır.

BAC-OMET

Ülkemiz topraklarından izole edilmiş ve Akıllı Bakteri Teknolojisi ile üretilmiş Bacillus thuringiensis, Bacillus simplex, Bacillus amyloliquefaciens türlerini içeren sıvı mikrobiyal gübredir.
*Kök bölgesinde fosfat, demir ve magnezyum bağlamak suretiyle toprağın mineral değerini yükseltir ve fotosentez oranına olumlu katkı sağlar.
*Topraktaki organik karbon içeriğini artırmak suretiyle bitkilerin bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
*Etilen seviyesini düşürebilme özelliğinin yanısıra bitkinin stresle baş edebilmesini de kolaylaştırır.
*Toprakta organik çürütme işlemini hızlandırır, pH dengesi sağlar.
*Bitkilerin boyu, kök hacmini ve yüzeyini , yaş ve kuru ağırlıklarını artırır

METABOLIN 18-18-18+ME

İçeriğinde azot, fosfor ve potasyumun dengeli bir şekilde bulunmasının yanında EDTA ile şelatlı mikro elementler, %20 oranında organik madde, deniz yosunu içermektedir. Damlama sulama ile toprak ve yapraktan uygulamak için tasarlanmıştır. Metabolin 18-18-18+ME bitkinize dengeli gübreleme yanında bitkide oluşabilecek fungal hastalıklara ve zararlılarına karşı direnci artıran innovativ bir üründür. Azot fosfor ve potasyumun dengeli verilmesi gerektiği durumlar için ideal bir formülasyona sahiptir.

METABOLIN 24-10-10+ME

İçeriğinde yüksek azot oranı ile bitkinin azot ihtiyacını karşılaması yanında yüksek fosfor ve potasyum bulundurması ile zengin bir içeriğe sahiptir. Azot, fosfor ve potasyumun dışında EDTA ile şelatlı bir şekilde mikro elementler, %20 oranında organik madde, deniz yosunu bulundurması ile bitkiye tamamen bitki besince zengin bir ortam hazırlamaktadır. Metabolin 24-10-10 +ME ürünümüz doğrudan damlama sulama toprak ve hem de yapraktan uygulamak için uygundur. v

METABOLIN 5-5-40+ME

Yüksek oranda potasyum içerdiği gibi içinde bulunan azot ve fosfor yardımıyla bitkinin azot, fosfor ve potasyum ihtiyacını karşılamaktadır. Bitkide oluşabilecek potasyum noksanlığını içerisindeki kaliteli ve yüksek oranda potasyum sayesinde gidermektedir. Metabolin 5-5-40+ME bitkinin olgunlaşma zamanında kullanılması, bitki verimini ve kalitesini artırmaktadır.

METABOLIN 9-44-9+ME

İçeriğinde yüksek oranda fosfor içermesi yanında bitkiye azot ve potasyum desteği de sağlamaktadır. Bitkide oluşabilecek fosfor eksikliğini yüksek fosfor oranı sayesinde ortadan kaldırmakta, içeriğinde bulunan azot ve potasyum dengeli makro element beslemesi sağlamaktadır. Azot, fosfor ve potasyumun dışında EDTA ile şelatlı mikro elementler, %20 oranında organik madde, deniz yosunu bulundurması bitkiye bitki besin maddelerince zengin bir ortam hazırlamaktadır.

Toprağınızın Zenginliğini Katlayan Sıra Dışı Çözümler

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare